Miért vas? Kételyek és valóság…

vas serpenyo kep

Tisztelt Látogató!

A vas serpenyők, vas edények jópár évtizede feledésbe merültek, háttérbe szorultak, mint sokminden más, ami őseinknek hosszú évszázadokon (vagy ezredeken) át bevált! Itt az ideje, hogy ismét méltó helyre kerüljön a használati tárgyaink között a vas serpenyő, elsősorban az Ön konyhaszekrényébe, sütőjébe, vagy ahol éppen helyet talál egy gondosan összeválagotaott sorozatnak.

Ősi ízek újra a konyhában!

Miután összeszoktunk és ráéreztünk a vas serpenyőre, annak különlegességére, működésére, DUPLA élményünk lesz, amikor elővesszük! Az egyik része a siker, hogy az ősi, bevált dolog működik a modern konyhában, a másik pedig azok az ételek amik kikerülnek belőle. Gusztusos színek, ropogós, karamellizált falatok, más mint a megszokott, igazibb, finomabb, egyenletesebb, szép sütés, pirítás…. Ügyfeleink gyakran jelzik, hogy nagyon megszeretik a vas serpenyőjüket, mely kapcsolat sok más edénnyel nem jellemzően alakul ki, valószínűleg a beavatás, majd a rendszeres gondoskodás miatt amit igényelnek, és a cserébe nyújtott szolgáltatásuk miatt…(erről sokat olvashatunk az interneten, magyarul is, hogy a vas serpenyővel hogyan alakulnak ki a szoros kapcsolatok..)

serpenyokA vas serpenyő használata egy igazi felfedezés és új dimenzió az ízekben!

Kezdésnek egy is elég, és ha betartja a gyártók tanácsait, hamarosan több lesz, és tudni fogja pontosan, mikor, melyiket kell kézbe venni. Úgy is lehet mondani, hogy “rákapunk az ízére” akár szó szerint is érthetően. Tudni fogjuk, melyik ételhez melyik illik, vastag vagy vékonyabb, magas falú vagy alacsony, hosszú vagy rövid nyelű, 20 cm-es vagy 30-as… vagy épp melyik láng áll rendelkezésre a tűzhelyen. Miután kiégettünk egyet, örülhetünk, amikor rájövünk, hogy a rémhírekkel ellentétben egyáltalán nem ég le benne az étel, sőt olyan pluszt kapunk a vasserpenyőktől, amit eddig nélkülöztünk… Sokan megkérdezik maguktól: -eddig miért nem ezt használtam ezt? Pirosas-barnára sült ételek, ropogós burgonya, gyönyörűen, habosra sült rántotta, egyenletesen, apró foltokban pirosas-barnás tócsi, ropogós szélű, zamatos natúr szelet, kérges, de szaftos hal filé, sorolhatnánk a végtelenségig…nem beszélve a palacsintáról, ami pontosan úgy fog kinézni, mint valamikor régen, és olyan finom is lesz… Részletesen a serpenyőkről még ITT tud olvasni.

Vas serpenyő előnyök:

lyoni vas serpenyő

vas serpenyőben pirított étel

  • bevonat mentes (hogy a bevonat jó-e vagy sem, valószínűleg soha nem tudjuk meg…)
  • évezredes hagyomány a konyhában
  • igazi, ősi sülés a vason, ropogós ételek
  • kiváló, hagyományos sütési tulajdonságok, színek, ízek, illatok
  • természetes, kiválóan működő tapadásmentes bevonatot készíthetünk rá (kiégetés ITT)
  • örökös darab, megfelelő gondoskodással, akár egy életen át használhatunk egy darabot
  • bírják a magas hőmérsékletet (tudni kell, hogy egy bevonatos serpenyő átlagosan 230C fokig melegíthető csak)
  • karc és kopásálló
  • minden főzőfelületen használható
  • kimagasló élvezeti értéket adnak az ételnek a pirítás-sütés során (ropogós kéreg, pirosas-barnás színek…)
  • a sütés-pirítás igazi élvezet a használata során
  • egészséges ételek készíthetők benne

Vas serpenyő hátrányok:

  • nehéz (a megszokott bevonatoshoz képest)
  • karban kell tartani (használat után olajjal kitörölni)
  • amennyiben nem tartjuk karban, (nem olajozzuk ki) és vízesen eltesszük, rozsdásodik
  • nem használható minden fajta étel elkészítésére
  • főzni nem lehet benne csak sütni, pirítani
  • nem lehet mosogatógépbe tenni
  • meg kell tanulni használni, mint minden konyhatechnikai eszközt

Elég egy darab is kezdésnek!

A vas serpenyőt meg kell szeretni, rá kell érezni! Több ügyfelünk jelezte, hogy félt tőle, afféle “mumusnak” gondolta, nem hitt benne stb. Teljesen őszintén azt mondanánk, hogy egy kicsivel több odafigyelést igényel mint egy bevonatos, és az ételről gondoskodni kell sütés közben. Néha alá kell nyúlni egy jó spatulával, megfordítani stb. Kell azért egy kis érzék is a főzéshez, sütéshez, ismerni kell az alapanyagokat, azok tulajdonságait. Épp ezért, aki nem eléggé magabiztos, vagy tapasztalatlan a konyhában, nekik azt javasoljuk, egy darabnál ne vásároljon többet elsőre! Tesztelje, ismerje meg, nézze meg passzol-e hozzá, szereti-e vagy sem. Számtalan ügyfelünk így kezdte! Van aki évek óta csinosítgatja készletét, afféle fanatikus lehet a felhasználóból!

Főzni azért tudni kell!

A vas serpenyő nem minden ételhez használható. A rendeltetése sütés, pirítás, vagyis olyan ételek valók bele, amiket így kell elkészíteni. Azok, amik elbírnak egy ropogós kérget, egy sült réteget. A savas, cukros ételek leragadhatnak, vagy pl. egy tejszínes spagetti is, akárcsakpl. egy csirkemáj. Nyilván főzni nem fogunk tudni senkit megtanítani, de azok kedvéért, akik nem érzik elsőre, mit lehet és mit nem, itt egy kis tanácsadás,

mire javasoljuk használni a vas serpenyőt:

  • pirított brugonya
  • mindent, aminek “jól áll” egy ropogós, sült kéreg, és szerkezete el is bírja
  • palacsinta
  • rántott szelet
  • omlett, tükörtojás
  • szték, sültek, natúr szelet
  • fasírozott
  • tócsni (tócsi) röszti stb. hasonló

vagyis olyan ételek, amik az elkészítés alatt mindig egy kis zsiradékban sülnek, pirulnak, nem isszák fel azonnal az olajat.

pár ellenpélda, mire nem ajánljuk a vas serpenyőt:

  • ragacsos tészták, mint pl. carbonara spagetti
  • csirkemáj
  • savas ételek, mint pl. paradicsomos, mert a gyümölcssav oldhatja a serpenyő patináját
  • édes-savanyú raguk
  • pörkölt
  • szószos, párolt ételek
  • semmiféle étel ami vízben párolódik fedő alatt (rántotthús nem tartozik ide)

Összegyüjtöttük a legfontosabb kételyeket termékeink felől, és mellé az őszinte, igaz válaszokat

  • de byuer vas palacsintasuto

    vas palacsintasütő / de Buyer Mineral B

    ilyent csak az idősek használtak régen, jó ez egyáltalán?: így van, az idősek, régi generációk, tudták pontosan mit kell használni, valószínűleg igazuk volt…, ha körülnézünk, lehet találunk vas edényta szülők, nagyszülők padlásán, vagy a konyhában, esetleg a palacsintát még ma is ilyenben sütjük, és a seprenyőnk már 10 vagy 20-30 éve ugyanaz… Sorra térnek vissza napjainkba a rég bevált hagyományok, receptek, ételek, szokások stb. A vas serpenyőnek is ott a helye köztük, az első sorban, főleg, hogy többezer évig kiválóan megfelelt az embereknek. Biztosan nem véletlen volt ez így. Az egészséges táplálkozáshoz ne csak az alapanyag beszerzésekor legyünk körültekintőek, hanem az elkészítéshez használt eszközök megválogatása során is. A vas serpenyők nem tartalmaznak semmiféle kérdőjeles anyagot, mint ahogy a termékeken is szerepel:” anyaga:vas”

  • nehéz: egyes, nagy, vastag modellek, 24-26 cm-től (2.5-3 mm-es) nem könnyűek, de a közepes, vékony anyagú széria kényelmes még egy hölgynek is. Viszont a nehézségért cserébe nem hajlik meg, nem deformálódik el, vagy púposodik fel, nem kell újat venni mert lejt erre vagy arra, nem csak a láng felett égeti meg az ételt, máshol pedig nyers marad, masszív, időtálló, életre szóló… Nem beszélve arról, hogy nem fog letyegni a nyele pár hét után, ami nagyon kellemetlen lehet… Egy vaskos vas serpenyőben viszont bátran használhatunk nagyon extrém hőforrást, hogy pirítsunk, karamellizáljunk, “égessük” az ételt kedvünkre, míg egyes bevonatos serpenyőkben magas hőmérsékleten, kérdőjeles anyagok is felszabadulhatnak…
  • rozsdásodik: rozsdásodhat, ha elmossuk vegyszerrel, vizesen hagyjuk, és nem gondoskudunk róla egyetlen mozdulattal használat után, mégpedig, hogy egy kis olajat belecsöpögtetve, papírtörlővel áttörölve rakjuk el.. ezért, elfelejthetjük a szokásos 1-2 évente aktuális serpenyő vásárlást, és korlátlan ideig ugyanazt a vas serpenyőt használjuk… A rozsda nagy ellensége a védtelen vasnak, ezt szem előtt tartva, igyekezzünk a serpenyőnket a lehető legrövidebb ideig vizezni…
  • éget: egy átlagos vas palacsintasütőben akár 50 vagy 100 db. palacsintát is megsüthetünk, anélkül, hogy használhatatlanul felforrósodna a nyele…Ha nem a megfelelő nagyságú lángot használjuk, perzselünk, vagy nagy lángon pirítunk, tartósan, üzemi szinten, akkor ármelegedhet a fogyantyú.. Egy kis serpenyőt nagy égőfejre teljes lángon ne tegyüknk, mert nem az alját, hanem az oldalát fogja izzítani, ami miatt a fogantyúja is átmelgedhet (kivéve a fa fogantyús).. egyéb esetben talán egy órákig tartó palacsintasütésnél melegedhet át a markolat, de nem égeti meg kezünket… Cserébe a megsütött étel miatt nem kell aggódnunk a tálaláskor, hisz akár 10-15 percig is forró marad a serpenyőben, mivel a masszív vas tartja a hőt… Ezen kívül kiváló, gyári neoprén huzatot is kínálunk azoknak, akiknek izzik a kezében a munka ITT

    L1180439

    vas serpenyőben készült rántott hús, pirított brurgonyával

  • indukción nem használható: ez a legjobban elterjedt tévhit… Az alu serpenyők azért kapnak alul acél bevonatot, hogy működjenek indukción. Tehát a vas serpenyők tökéletesen működnek indukciós tűzhelyen is, mint minden más hőforráson. Sokmindent eladnak manapság, annélkül, hogy feltüntetnék a terméken, hogy indukcióra nem javasolt, mivel erős, agresszív hőforrás is lehet… Sokan jártak már úgy, hogy nekivágtak, vettek egy vasserpenyőt 800 Ft-ért, majd otthon, egy pillanat allat a laposból gömbölyű lett, mert a lángon vagy a főzőlapon maradt, esetleg magasabb hőt alkalmaztunk, és szemünk láttára elhajlott… Termékeink közül egy széria van amit nem ajánlunk indukcióra, de az is legalább dupla erős, mint az említett, és masszívabb is, mint amit gond nélkül eladnak, ennek megjelölése, feltűntetése nélkül… Igaz a gyártónk nem javaoljsa az 1 mm-es szériánkat indukcióra, de kipróbáltuk, alacsony hőforrásnál tartja magát… Ismerős a felpúposodott palacsintasütők képe? Termékeink használatakor ez miatt nem kell bosszankodnia többé…
  • tisztítása körülményes: semmivel nem körülményesebb, mint egy másik… Egy átlagos serpenyőt először kézzel elmosunk, vegyszerrel – ami nem éppen egészséges – majd esetleg mosogatógép, oda bepakol-kipakol… A vas serpenyőnek nem kell vegyszer csak egy kis melegvíz (az sem muszáj ha nincs rajta szennyeződés), majd megtöröljük papírtörlővel, kis olaj bele, és a papírtörlővel egy mozdulattal kiolajazzuk vékonyan… Egy idő után rutinszerűek ezek a mozdulatok, és szívesen a gondoskodunk róla… Amennyiben pl. palacsintát sütünk vagy hasonló ételt, egyszerűen elrakjuk, nem kell sem olajozni, sem törölgetni…
  • furcsa, nem tudjuk, hogy kell használni, félünk tőle, idegen, de azért tetszik: tisztelt ügyfeleink rendelkezésére állunk ebben a témában, blogunkban, leírásainkban pillanatok egyértelműsítjük ezt a kételyt… BLOG
  • másoknak miért nincs ilyen?: majd lesz,  előbb-utóbbb… Biztosíthatjuk ügyfeleinket, hogy ha evett valaha jót étteremben, és az étel megkívánta a megfelelő barnítást, pirítást, perzselést, sütést, az nagy valószínűséggel vas serpenyőben készült… Ha a profi vendéglátós szakemberek tudják mi a jó, otthon is használhatjuk ezt a praktikát…
  • sérülékeny?: csak a víz az ellensége, attól kell megóvni, viszint cserébe bármilyen segédeszközt használhatunk hozzá, vághatunk benne fém késsel, fém spatulával, mivel minden vas serpenyőnk karc, kopás és vágásálló. Felkaparhatjuk az esetleges leégést, akár egy kanállal, késsel, vagy éles tárggyal. Pont ezen dolgok miatt muszáj gyakran új serpenyőt venni azoknak, akik nem vasat használnak…
  • és a legfontosabb dolog, amit kiemelnénk, hogy kérdések nélkül a használata során egészséges ételeket készíthetünk vas serpenyőnkben…

 

vasserpenyo

szépen kiégett vasserpenyő

 

 

 

Kínálatunkból

Még több serpenyő érdekel

Blog

Olvassa blog bejegyzéseinket, ahol igyekszünk friss hírekkel, praktikákkal tájékoztatni érdeklődőinket a vasserpenyőkkel, használatukkal kapcsolatos dolgokról...
de Buyer vas, réz, alu serpenyők, edények