A vas serpenyők kiégetése első használat előtt

5110

Tisztelt Látogató!

Minden, a cégünk által forgalmazott, tapadásmentesítő bevonat nélküli vas és acél serpenyőt, az első használat előtt “fel kell avatni”, azaz ki kell égetni. A beavatás során “ráégetünk” egy filmréteget a vas felületére, mely réteg megvédi ételeinket majd a leégéstől. Ez a tapadásmentességet szolgáló bevonat a használat során egyre jobb lesz, ételeink a sütés során egyre könnyebben válnak el a vas serpenyőtől…

Ahogy használjuk, a serpenyő fokozatosan egy finom,  feketés patinával fog majd rendelkezni, és az ételek úgy csúsznak majd benne, mint bármilyen más, mesterséges bevonattal ellátott gyárilag tapadásmentesített serpenyőben…

A kiégetés miért fontos?

Mikroszkópon megtekintve egy tüskés felületet látnánk a vas edény felületét vizsgálva, ami miatt leragadhat az ételünk. A beavatás során, ezt a felületet simává, egyenletessé alakítjuk az olaj-zsiradék segítségével, melyről könnyedén csúsznak majd le a különféle ételek, és időről-időre kiválóbb lesz a tapadásmentesség. A cél ennek a selymes felületnek a kialakítása és megtartása akár évtizedekig…

Két gyártói ajánlásunk van a vas edény első kiégetésre:

1. Modern, gyors vas serpenyő kiégetés:

a francia gyártónk (de Buyer) ajánlata szerint mossuk el a vas serpenyőt a használati útmutató szerint. Tegyünk pár mm magas hőbírású zsiradékot a vas edénybe-serpenyőbe. Melegítsük fel fokozatosan, majd szép lassan hevítsük, míg a serpenyőben az olaj elkezd “csíkozni’ vagy mozogni-fodrozódni, azaz forrni, kicsit füstölni. Ekkor zárjuk le a hőforrást, hagyjuk kihűlni a serpenyőben levő olajat, majd öntsük ki és töröljük szárazra a vas serpenyőt egy papírtörlővel…

Készen van!

(a de Buyer vas serpenyők használati útmutatója alapján)

Kisvideó ehhez a típusú kiégetéshez:

2. Klasszikus, régimódi kiégetés:

Ezt a módszert a TURK, német gyártónk ajánlja. Ez kb. 40 perces munka, amikor kialakul egy igazi, baráti viszony köztünk és a serpenyőnk között, ugyanis a gyártást követően, elsőként, üzembe helyezhetjük…

A helyes eljárás:

  1. a vas serpenyőt mossuk el meleg vízben, kézzel, mosogatószerrel, alaposan, hogy minden (pl. viasz, zsír, szennyeződés) lejöjjön róla
  2. töröljük szárazra
  3. tegyük a tűzhelyre, és mérettől függően tegyünk bele bőven olajat, krumpli héjat és sok sót úgy, hogy kb. félig legyen a serpenyő
  4. lassan melegítsük ezt a serpenyőben, egy idő után szépen megpirul, majd lassan elfeketedik a krumpli és a só is
  5. amikor elkezd feketedni, zárjuk le a hőforrást, és lehetőleg tegyik ki a szabadbaa, mert a vas tartja a hőt és füstölhet a megfeketedett anyag
  6. hagyjuk kihűlni, öblítsük el tiszta vízzel a serpenyőt (vegyszert ne használjunk) és szárazra törölés után egy kis olajat használva töröljük ki papírtörlővel (akár mindehol)
  7. a serpenyőnk innentől kezdve kész van. Tudni kell, hogy minden használat után jobb lesz a tapadásmentessége, majd lassan elfeketedik a vas serpenyő

(a TURK vas serpenyők használati útmutatója alapján)

vasserpenyo kiegetve

jópár használat után egy szépen elfeketedett vas serpenyo

Ne feledkezzünk meg a karbantartásról!

A tapadásmentes serpenyőt hamar elronthatjuk mosogatószerrel, vízben áztatással stb.! Tilos mosogatógépbe rakni. A ráégetett tapadásmentesség megőrzése nagyon fontos ugyanúgy, mint a rozsda távoltartása. Ezért az alábbi kis gondoskodásról ne feledkezzünk meg egyetlen használat után sem, cserébe nem kell évente újabbnál újabb serpenyőkreelkölteni a  pénzünket:

  1. használat után ha van lerakódott szennyeződés kaparjuk fel bármivel, vagy tiszta, langyos vízzel mossuk el
  2. töröljük szárazra és cseppentsünk bele olajat,  töröljük ki papírtörlővel, majd mehet a helyére

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

turk vasserpenyo

kiégetés szabadban, vagy konyhában (kép: https://www.facebook.com/Tűzpadka-512188625487861/?hc_location=ufi)

Kínálatunkból

Még több serpenyő érdekel

Blog

Olvassa blog bejegyzéseinket, ahol igyekszünk friss hírekkel, praktikákkal tájékoztatni érdeklődőinket a vasserpenyőkkel, használatukkal kapcsolatos dolgokról...
de Buyer vas, réz, alu serpenyők, edények