A vas serpenyők kiégetése első használat előtt
Tisztelt Látogató!
Minden, a cégünk által forgalmazott, tapadásmentesítő bevonat nélküli vas és acél serpenyőt, az első használat előtt “fel kell avatni”, azaz ki kell égetni. A beavatás során “ráégetünk” egy filmréteget a vas felületére, mely réteg megvédi ételeinket majd a leégéstől. Ez a tapadásmentességet szolgáló bevonat a használat során egyre jobb lesz, ételeink a sütés során egyre könnyebben válnak el a vas serpenyőtől…
Ahogy használjuk, a serpenyő fokozatosan egy finom, feketés patinával fog majd rendelkezni, és az ételek úgy csúsznak majd benne, mint bármilyen más, mesterséges bevonattal ellátott gyárilag tapadásmentesített serpenyőben…
A kiégetés miért fontos?
Mikroszkópon megtekintve egy tüskés felületet látnánk a vas edény felületét vizsgálva, ami miatt leragadhat az ételünk. A beavatás során, ezt a felületet simává, egyenletessé alakítjuk az olaj-zsiradék segítségével, melyről könnyedén csúsznak majd le a különféle ételek, és időről-időre kiválóbb lesz a tapadásmentesség. A cél ennek a selymes felületnek a kialakítása és megtartása akár évtizedekig…
Két gyártói ajánlásunk van a vas edény első kiégetésre:
1. Modern, gyors vas serpenyő kiégetés:
a francia gyártónk (de Buyer) ajánlata szerint mossuk el a vas serpenyőt a használati útmutató szerint. /A de Buyer MINERAL B sorozatról, kis meleg vizes áztatás után le kell sikálni a méhviasz védelmet/. Tegyünk pár mm magas hőbírású zsiradékot a vas edénybe-serpenyőbe. Melegítsük fel fokozatosan, majd szép lassan hevítsük, míg a serpenyőben az olaj elkezd “csíkozni’ vagy mozogni-fodrozódni, azaz forrni, akár kicsit füstölni, ha nem zavar a füst, vagy esetleg kültéren vagyunk.(nem feltétele a füstöltetés) Ekkor zárjuk le a hőforrást, hagyjuk kihűlni a serpenyőben levő olajat, majd öntsük ki és töröljük szárazra a vas serpenyőt egy papírtörlővel…
Készen van!
(a de Buyer vas serpenyők használati útmutatója alapján)
Kisvideó ehhez a típusú kiégetéshez:
2. Klasszikus, régimódi kiégetés:
Ezt a módszert a TURK, német gyártónk ajánlja. Ez kb. 40 perces munka, amikor kialakul egy igazi, baráti viszony köztünk és a serpenyőnk között, ugyanis a gyártást követően, elsőként, üzembe helyezhetjük…
A helyes eljárás:
- a vas serpenyőt mossuk el meleg vízben, kézzel, mosogatószerrel, alaposan, hogy minden (pl. viasz, zsír, szennyeződés) lejöjjön róla
- töröljük szárazra
- tegyük a tűzhelyre, és mérettől függően tegyünk bele bőven olajat, krumpli héjat és sok sót úgy, hogy kb. félig legyen a serpenyő
- lassan melegítsük ezt a serpenyőben, egy idő után szépen megpirul, majd lassan elfeketedik a krumpli és a só is
- amikor elkezd feketedni, zárjuk le a hőforrást, és lehetőleg tegyik ki a szabadbaa, mert a vas tartja a hőt és füstölhet a megfeketedett anyag
- hagyjuk kihűlni, öblítsük el tiszta vízzel a serpenyőt (vegyszert ne használjunk) és szárazra törölés után egy kis olajat használva töröljük ki papírtörlővel (akár mindehol)
- a serpenyőnk innentől kezdve kész van. Tudni kell, hogy minden használat után jobb lesz a tapadásmentessége, majd lassan elfeketedik a vas serpenyő
(a TURK vas serpenyők használati útmutatója alapján)
Ne feledkezzünk meg a karbantartásról!
A tapadásmentes serpenyőt hamar elronthatjuk mosogatószerrel, vízben áztatással stb.! Tilos mosogatógépbe rakni. A ráégetett tapadásmentesség megőrzése nagyon fontos ugyanúgy, mint a rozsda távoltartása. Ezért az alábbi kis gondoskodásról ne feledkezzünk meg egyetlen használat után sem, cserébe nem kell évente újabbnál újabb serpenyőkreelkölteni a pénzünket:
- használat után ha van lerakódott szennyeződés kaparjuk fel bármivel, vagy tiszta, langyos vízzel mossuk el
- töröljük szárazra és cseppentsünk bele olajat, töröljük ki papírtörlővel, majd mehet a helyére
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!