Tudnivalók a réz serpenyőkről

rez serpenyo blog kep

Tisztelt Látogató,

a réz serpenyőkkel leginkább tévében, főzős műsorokban, szállodákban, látvány éttermekben, régiesen berendezett éttermekben kellékként a falon stb. találkozhatunk. Elsősorban a réz, kimagasló egyenletes, gyors hővezetése-elosztása miatt profi szakácsok  munkaeszköze. A réz edények azonnal reagálnak a hőhatásra, azaz pillanatok alatt változtathatjuk a serpenyőnk, edényünk, ételünk hőfokát…

Magas ára ellenére azonban nem csak a szakma előkelői használják, hanem sok hobbi szakács álma is egyben, mivel a réz edény, serpenyő a legmagasabb létrafok a konyhai edények ranglétráján. Nem mindennapi látvány egy terített (vagy akár terítetlenen önmagában) asztalon, a réz edényben szervírozott étel, ha vendégeinket, magunkat kényeztetni akarjuk, szeretjük a luxust, a hatás garantáltan nem fog elmaradni.

Kialakítás, anyagok

A réz edény általában nagyon magas színvonalú megmunkálás során kerül a vásárlóhoz, mivel maga az alapanyag is drága, valamint az abból előállított végtermék is, többszöröse egy átlagos konyhai edénynek. A legtöbb ma kapható réz serpenyő, réz edény  magas minőségű, rozsdamentes acél belső felülettel rendelkezik. A de Buyer réz serpenyők 90%-ban réz, 10%-ban acél tartalmú eszközök, vagyis elmondható, hogy szinte teljességében rézből készülnek. A gyártás során nagyon precíz, aprólékos munka eredménye a kétféle fém pontos összeillesztése, mely nagyrészt kézi munkával is készül. A rozsdamentes belső könnyen takarítható, erős, időtálló anyag.

Hosszú élettartam

A réz, mint alapanyag kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik, roppant ellenálló anyag, ezáltal réz edényeink hosszú élettartammal bírnak.

Kisvideó a de Buyer réz edények gyártásáról:

Formák, felhasználás

A de Buyer réz edények 3 csoportra oszthatók.

  1. réz serpenyők (sütésre tervezettek, fedő nélkül, pirítás, karamellizálás, finomabb műveletek)
  2. réz nyeles lábasok (szószok készítése, cukor olvasztás-karamellizálás, pár szem zöldség, gomba, kelbimbó… gyors, finom pirítása stb.)
  3. réz fazekak, lábasok (főzés, pörköltek, raguk, egytálétel, leves stb.)

A réz edényeket természetesen más területeken is használják, ahol nagyon fontos a fimom hőelosztás, mint pl. a sajtgyártás ahol bizonyos időtartamokig egy pontos hőfokon kell tartani az alapanyagot.

Szervírozás réz edényben

A réz serpenyők, edények nem csak szakmailag tesznek eleget a magas elvásárásoknak, de egyben presztizs dolgok is. Látszó konyhában, flambírozáshoz, tálaláshoz emelhetjük színvonalát ételeinknek, a réz edényben, serpenyőben való kínálással, tálalással. Sokszor rácsodálkozhatunk filmekben, a réz serpenyőkkel telelógatott konyhákra melyek megjelenésükkel tekintélyt visznek a helységbe, mivel áruk igen borsos, viszont cserében nagyon szépek, mutatósak, valamint kiválóan és egyenletesen vezetik a hőt…

rez edenyek

de Buyer ráz edények, serpenyők

Oxidáció, tisztán tartás

A réz serpenyők, edények oxidálódnak, így ahhoz, hogy a gyárilag tükörpolírozott pompában ragyoghassanak, gondoskodni kell róluk. Gyári réztisztító pasztával, kézi polírozással bármikor új állapotúra varázsolhatjuk réz edényeinket!

rez polirpaszta

gyári de Buyer réztisztító paszta

 

Kínálatunkból

Még több serpenyő érdekel

Blog

Olvassa blog bejegyzéseinket, ahol igyekszünk friss hírekkel, praktikákkal tájékoztatni érdeklődőinket a vasserpenyőkkel, használatukkal kapcsolatos dolgokról...
de Buyer vas, réz, alu serpenyők, edények