Kérdések a vas serpenyőkkel kapcsolatosan…
tisztelt Látogató!
Az elmúlt hónapok során sok, sikeresen felavatott vas serpenyő talált gazdára, és sülnek benne finom ételek. Igyekeztünk a magyar kézikönyvvel, videóval, részletes, egyértelmű útmutatót adni a kiégetéshez, ennek ellenére akadt egy-két kedves Vásárló, aki rosszul értelmezte az utasításokat, és hibázott a kiégetés menetében. Ezeket az előforduló hibákat is szeretnénk megosztani, hogy másokkal ne forduljon elő, így egy kis segítség, a felmerülő lehetséges hibák kiküszöböléséhez:
A vas serpenyő kégetésének menetéről itt olvashat!
Általános kérdések a kiégetéssel kapcsolatosan, elkövethető hibák:
1. minden hőforráson használhatom a vas serpenyőt?
igen, indukciósn is, kerámián is….
2. túl nagy volt a láng, hirtelen forrósodott fel a serpenyő kiégetéskor
Előfordult, hogy az Ügyfél akkora lángon próbálta meg kiégetni a serpenyőjét, hogy az folyamatosan belecsapott a serpenyőbe, a benne levő zsiradékot feketén ráégette… Persze fel lehet szedni, de ez plusz munka…. Mindig válasszunk megfelelő lángot, ami ne legyen soha nagyobb, mint a serpenyő alja, ne érjen fel a serpenyő oldalfalán, ne érje a benne levő ételt…
3. túl sok olajat használt az Ügyfél a kiégetéshez
Ügyfél félig töltötte a serpenyőjét olajjal, a serpenyő szélén ráégett az olaj a peremre, mivel a láng elérte. Alapesetben pár mm olaj kell a serpenyőbe (kézikönyv szerint), a pár nem 40-et jelent hanem 2-3-at.
4. csak megmelegedett az olaj, de nem égett bele…
A vas serpenyők kiégetése során a cél, a vas felületére ráégetni a zsiradékot, ami majd meggátolja az étel leégését. Ehhez, meg kell várni, míg az olaj kissé füstölni kezd a serpenyőben a melegítés során, ekkor biztosan lehetünk majd benne, hogy jól végeztük el a feladatot. Persze nem kell a konyhának koromfekete füstben úsznia, de egy kicsi füst elengedhetetlen része a ceremóniának.
5. kiégett a serpenyő, de leégett a hal…
A hal nagyon kényes, sokszor még tapadásmentes serpenyőben is leéghet. A halnál érdemes megvárni, míg a sütött felület kissé megszilárdul, ekkor egy kiváló spatulával lassan alányúlhatunk, nem fog szétesni. Amíg puha alul, addig összetörhetjük. Nem kell félni, hogy odaég, fel fog jönni, ha elérte az alja a megfelelő szilárdságot..
5. leragadt étel…???
Egy vas serpenyő használatakor egy lapos, vékony spatula elengedhetetlen. Sokszor, mikor pirítunk, barnítunk, karamellizálunk, alá kell nyúlni az ételnek, bátran, nem baj ha karcolunk, a serpenyőnk nem fog sérülni. Nagy láng használatakor pl. a krumpli lepirításakor gyakrabban kell alá spatulázni, annál finomabb lesz a ropogós krumpli. Tehát segédeszközünket használjuk, az ételt mozgassuk a serpenyőben…
6. rosszul beavatott serpenyő
Egy ügyfelünk máshol vásárolt (nem tőlünk sajnos) de Buyer Minderal B serpenyőt, és rossz útbaigazítást kapott. Sajnos a méhviaszt nem lemosta, hanem ráégette a serpenyőre. A vas serpenyő használhatatlan lett. Ilyen esetben vagy ha esetleg találtunk régi vas serpenyőt amit használni szeretnénk, csiszoljuk fel egy finom csiszolóval anyagig, és újra végezzük el a kiégetést, melyet helyen így kell megcsinálni KATT IDE
7. hirtelen felhevített serpenyő
Mindig fokozatosan melegítsük fel a serpenyőnket ne hirtelen, hogy legyen ideje a hőnek szétterjedni. Az alábbi kép a hirtelen, teljes hőhatás okozta elváltozást mutatja. Ilyenkor a legvastagabb anyag is vetemedhet azaz felpúposodhat a serpenyő.
8. nem megfelelő átmérőjű hőforrás
Mindig próbáljunk hasonló mérető hőforrást választani, mint a serpenyőnk. Pl. ha túl pici a hőforrás, az történik, mint a fenti képen az alsó serpenyővel.. Ezen kívűl fel is púposodhat.