Kérdések a vas serpenyőkkel kapcsolatosan…

réz serpenyő

tisztelt Látogató!

Az elmúlt hónapok során sok, sikeresen felavatott vas serpenyő talált gazdára, és sülnek benne finom ételek. Igyekeztünk a magyar kézikönyvvel, videóval, részletes, egyértelmű útmutatót adni a kiégetéshez, ennek ellenére akadt egy-két kedves Vásárló, aki rosszul értelmezte az utasításokat, és hibázott a kiégetés menetében. Ezeket az előforduló hibákat is szeretnénk megosztani, hogy másokkal ne forduljon elő, így egy kis segítség, a felmerülő lehetséges hibák kiküszöböléséhez:

A vas serpenyő kégetésének menetéről itt olvashat!

Általános kérdések a kiégetéssel kapcsolatosan, elkövethető hibák:

1. minden hőforráson használhatom a vas serpenyőt?

igen, indukciósn is, kerámián is….

2. túl nagy volt a láng, hirtelen forrósodott fel a serpenyő kiégetéskor

Előfordult, hogy az Ügyfél akkora lángon próbálta meg kiégetni a serpenyőjét, hogy az folyamatosan belecsapott a serpenyőbe, a benne levő zsiradékot feketén ráégette… Persze fel lehet szedni, de ez plusz munka…. Mindig válasszunk megfelelő lángot, ami ne legyen soha nagyobb, mint a serpenyő alja, ne érjen fel a serpenyő oldalfalán, ne érje a benne levő ételt…

3. túl sok olajat használt az Ügyfél a kiégetéshez

Ügyfél félig töltötte a serpenyőjét olajjal, a serpenyő szélén ráégett az olaj a peremre, mivel a láng elérte. Alapesetben pár mm olaj kell a serpenyőbe (kézikönyv szerint), a pár nem 40-et jelent hanem 2-3-at.

4. csak megmelegedett az olaj, de nem égett bele…

A vas serpenyők kiégetése során a cél, a vas felületére  ráégetni a zsiradékot, ami majd meggátolja az étel leégését. Ehhez, meg kell várni, míg az olaj kissé füstölni kezd a serpenyőben a melegítés során, ekkor biztosan lehetünk majd benne, hogy jól végeztük el a feladatot. Persze nem kell a konyhának koromfekete füstben úsznia, de egy kicsi füst elengedhetetlen része a ceremóniának.

5. kiégett a serpenyő, de leégett a hal…

9010

Nogent hajszálvékony spatula

A hal nagyon kényes, sokszor még tapadásmentes serpenyőben is leéghet. A halnál érdemes megvárni, míg a sütött felület kissé megszilárdul, ekkor egy kiváló spatulával lassan alányúlhatunk, nem fog szétesni. Amíg puha alul, addig összetörhetjük. Nem kell félni, hogy odaég, fel fog jönni, ha elérte az alja a megfelelő szilárdságot..

5. leragadt étel…???

Egy vas serpenyő használatakor egy lapos, vékony spatula elengedhetetlen. Sokszor, mikor pirítunk, barnítunk, karamellizálunk, alá kell nyúlni az ételnek, bátran, nem baj ha karcolunk, a serpenyőnk nem fog sérülni. Nagy láng használatakor pl. a krumpli lepirításakor gyakrabban kell alá spatulázni, annál finomabb lesz a ropogós krumpli. Tehát segédeszközünket használjuk, az ételt mozgassuk a serpenyőben…

6. rosszul beavatott serpenyő

Egy ügyfelünk máshol vásárolt (nem tőlünk sajnos) de Buyer Minderal B serpenyőt, és rossz útbaigazítást kapott. Sajnos a méhviaszt nem lemosta, hanem ráégette a serpenyőre. A vas serpenyő használhatatlan lett. Ilyen esetben vagy ha esetleg találtunk régi vas serpenyőt amit használni szeretnénk, csiszoljuk fel egy finom csiszolóval anyagig, és újra végezzük el a kiégetést, melyet helyen így kell megcsinálni KATT IDE

7. hirtelen felhevített serpenyő

Mindig fokozatosan melegítsük fel a serpenyőnket ne hirtelen, hogy legyen ideje a hőnek szétterjedni. Az alábbi kép a hirtelen, teljes hőhatás okozta elváltozást mutatja. Ilyenkor a legvastagabb anyag is vetemedhet azaz felpúposodhat a serpenyő.

IMG_2686

hirtelen felforrósított serpenyők

8. nem megfelelő átmérőjű hőforrás

Mindig próbáljunk hasonló mérető hőforrást választani, mint a serpenyőnk. Pl. ha túl pici a hőforrás, az történik, mint a fenti képen az alsó serpenyővel.. Ezen kívűl fel is púposodhat.

 

serpenyok

 

 

Kínálatunkból

Még több serpenyő érdekel

Blog

Olvassa blog bejegyzéseinket, ahol igyekszünk friss hírekkel, praktikákkal tájékoztatni érdeklődőinket a vasserpenyőkkel, használatukkal kapcsolatos dolgokról...
de Buyer vas, réz, alu serpenyők, edények