Hogyan süssünk-főzzünk az öntöttvas serpenyőben?
Tisztelt Látogató!
Amikor elkezdjük használni az öntöttvas serpenyőnket, nagyon fontos pár apró dologra odafigyelni, hogy sikeres legyen a főzési-sütési eredmény:
- a Carl Victor öntöttvas edényt-serpenyőt, miután megvásároltuk, nem kell kiégetni, ezt a gyárban elvégezték helyettünk
- MINDIG FOKOZATOSAN MELEGÍTSÜK FEL A SERPENYŐT, NE HIRTELEN!
- minden esetben akkor tegyük az ételt a serpenyőbe, ha az átforrósodott (ezt érezzük az illatáról, vagy a kezünket főlé téve, javasolt a 180-200 C)
- ekkor redukálhatjuk a hőforrást
- ne hevítsük túl feleslegesen az öntöttvas edényt, mert a vas kiváló hővezető, és gyorsan át tud forrósodni
- a tapadásmentes bevonatunk minden használat után jobb lesz, míg majd tökéletesedik
- előfodulhat, hogy szakaszosan alá kell nyúlni az ételnek sülés közben egy spatulával (serpenyő fordító lapát ITT), amit megtehetünk az étel sérülése nélkül is jó célszerszámmal (pl. egy fasírozottat, ami lapon sül nem 5 l olajban, vastag fa, fordító kanállal biztosan széttörünk, ha kicsit odasül – nem odaég – és fel akarjuk emelni, de egy hajszálvékony penge spatula segítségével könnyedén alányúlhatunk és fordíthatjuk…)
- a tapadásmentesség tökéletesedésével semmivel nem marad majd el az öntöttvas serpenyőnk egy bevonatostól ami a tapadásmentességet illeti, talán abban, hogy soha nem kell újat venni helyette
- lesznek olyanok ételek is, amiket majd óvatosan, lassan, szakaszosan, határozott mozdulatokkal, a spatulát a serpenyő fenekén tartva, forgatnunk kell, megemelgetni, főleg, ha nagyon kevés zsiradékot használunk…
- minden használat után, kis olajjal gondosan töröljük el egy papírtörlővel a vas serpenyőnket ha nincs benne szennyeződés
- amennyiben szennyeződés van benne, legjobb száraz állapotban spatulánkkal felkaparni (könnyedén el fog válni), vagy langyos, vegyszermentes vízzel mossuk el, töröljük azonnal szárazra, és egy kis olajat belecsepegtetve, papírtörlővel töröljük ki, úgy tegyük el
- pl. egy sajtos étel pirítása után lesznek odasült sajt darabok, ilyenkor még forró állapotban egy dl. vizet öntsünk a serpenyőbe, ami egy pillanat alatt felforr, és magától felhozza a leragadt szennyeződét, amit kiöntünk, és a forró serpenyő magától száraz lesz azonnal, olaj-törlés-kész
- használhatunk a főzés során kést, fém eszközt, már nem kell félni, hogy serpenyőnk megsérül, és újat kell venni
- főzésre és párolásra is használhatjuk, de az ételt ha elkészült ne tároljuk benne, mert rozsdásodhat
További GYIK IDE kattintva elérhetők
Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást, élményteli sütés-főzést kívánunk!
vasserpenyo.hu