A vas serpenyő mosogatása
tisztelt Olvasó!
Folyamatosan visszatérő kérdés, hogy hogyan mosogassuk el a vas serpenyőnket.
Ahány gyártó, annyi féle javaslat, praktika létezik, ezekből a lényeget kiemelve, az alábbi módszert javasoljuk:
- abban az esetben, ha nincs leégés a serpenyőben, egyszerűen használat után töröljük el, olajjal kenjük be, és eltehetjük
- a leégett ételt, úgy távolítsuk el, hogy a még forró serpenyőbe a lángon ötsünk egy kis vizet, ami szinte azonnal felforr, és kapargassuk fel a leégett részt, amit a forró víz szinte magától leold majd a serpenyő aljáról, ezt öntsük ki, töröljük szárazra, olajozzuk ki és kész
- ha mégis a csap alatt szeretnénk elmosni a vas serpenyőt, akkor tiszta vízzel, és egy nem dörzsis szivaccsal mossuk el, majd szárazra törlés után olajozzuk be
- időszakos tisztításként melegítsünk benne sót, azzal dörzsöljük át, ami a használat során keletkezett patinát is eltávolítja, majd olajozás után eltehetjük.. (előfordulhat, ha nagyon erősen átdörzsöljük, újra ráfér egy gyors, olajos kiégetés..)
A lényeg:
vas serpenyőnk akkor működik jól, ha az első kiégetés során ráégetett olaj, azaz a tapadásmentes bevonat nem sérül. Ezt figyelemben tartva használjuk, mosogassuk serpenyőnket. Ez a ráégetett réteg erős, tartós, de meg lehet sérteni, pl. súrolószerrel, citromlével stb. anyagokkal. Másik ellenség a víz, vagyis a rozsda. Ezeket a dolgokat tartsuk szem előtt, józan ésszel használjuk, gondoskodjunk róla, hogy akár több évtizeden át használhassuk konyhánkban…
A de Buyer ide vágó videója: