A vas serpenyő mosogatása

5670

tisztelt Olvasó!

Folyamatosan visszatérő kérdés, hogy hogyan mosogassuk el a vas serpenyőnket.

Ahány gyártó, annyi féle javaslat, praktika létezik, ezekből a lényeget kiemelve, az alábbi módszert javasoljuk:

  • abban az esetben, ha nincs leégés a serpenyőben, egyszerűen használat után töröljük el, olajjal kenjük be, és eltehetjük
  • a leégett ételt, úgy távolítsuk el, hogy a még forró serpenyőbe a lángon ötsünk egy kis vizet, ami szinte azonnal felforr, és kapargassuk fel a leégett részt, amit a forró víz szinte magától leold majd a serpenyő aljáról, ezt öntsük ki, töröljük szárazra, olajozzuk ki és kész
  • ha mégis a csap alatt szeretnénk elmosni a vas serpenyőt, akkor tiszta vízzel, és egy nem dörzsis szivaccsal mossuk el, majd szárazra törlés után olajozzuk be
  • időszakos tisztításként melegítsünk benne sót, azzal dörzsöljük át, ami a használat során keletkezett patinát is eltávolítja, majd olajozás után eltehetjük.. (előfordulhat, ha nagyon erősen átdörzsöljük, újra ráfér egy gyors, olajos kiégetés..)

A lényeg:

vas serpenyőnk akkor működik jól, ha az első kiégetés során ráégetett olaj, azaz a tapadásmentes bevonat nem sérül. Ezt figyelemben tartva használjuk, mosogassuk serpenyőnket. Ez a ráégetett réteg erős, tartós, de meg lehet sérteni, pl. súrolószerrel, citromlével stb. anyagokkal. Másik ellenség a víz, vagyis a rozsda. Ezeket a dolgokat tartsuk szem előtt, józan ésszel használjuk, gondoskodjunk róla, hogy akár több évtizeden át használhassuk konyhánkban…

A de Buyer ide vágó videója:

 

Kínálatunkból

Még több serpenyő érdekel

Blog

Olvassa blog bejegyzéseinket, ahol igyekszünk friss hírekkel, praktikákkal tájékoztatni érdeklődőinket a vasserpenyőkkel, használatukkal kapcsolatos dolgokról...
de Buyer vas, réz, alu serpenyők, edények