A vas serpenyő megfelelő használata

655xx

Tisztelt Látogató!

Amikor elkezdjük használni a vas serpenyőnket, nagyon fontos pár apró dologra odafigyelni, hogy sikeres legyen a főzési-sütési eredmény:

  • a vas edényt, miután megvásároltuk, ki kell égetni, erről bővebben ITT olvashat
  • MINDIG FOKOZATOSAN MELEGÍTSÜK FEL A SERPENYŐT, NE HIRTELEN!
  • minden esetben akkor tegyük az ételt a serpenyőbe, ha az átforrósodott (ezt érezzük az illatáról, vagy a kezünket főlé téve)
  • ekkor redukálhatjuk a hőforrást

  • ne hevítsük túl a vas edényt, mert a vas kiváló hővezető, és gyorsan át tud forrósodni
  • az értelmetlen túlhevítéstől a vas edény deformálódhat
  • az első pár használat során – amíg a tapadásmentes bevonatunk még nem alakult ki megfelelően (egyre jobb lesz) –  előfodulhat, hogy szakaszosan alá kell nyúlni az ételnek sülés közben egy  spatulával (serpenyő fordító lapát ITT), amit megtehetünk az étel sérülése nélkül is jó célszerszámmal (pl. egy fasírozottat, ami lapon sül nem 5 l olajban, vastag fa, fordító kanállal biztosan széttörünk, ha kicsit odasül – nem odaég – és fel akarjuk emelni, de egy hajszálvékony penge spatula segítségével könnyedén alányúlhatunk és fordíthatjuk…)
  • a tapadásmentesség kialakulásával semmivel nem marad majd el vas serpenyőnk egy bevonatostól ami a tapadásmentességet illeti, talán abban, hogy soha nem kell újat venni helyette
  • egyes ételeket pl. omlett, hús, bizonyos halak… akár segédeszköz nélkül kis mozgatással csúsztathatunk a serpenyőnkben ide-oda sülés közben bármilyen leragadás nélkül
  • lesznek olyanok is, amiket majd óvatosan, lassan, szakaszosan, határozott mozdulatokkal, a spatulát a serpenyő fenekén tartva, forgatnunk kell, megemelgetni, főleg, ha nagyon kevés zsiradékot használunk…vas serpenyo turk h.k.
  • az első pár alkalommal kicsit több zsiradékot használhatunk a vas edényhez, majd ahogy kialakul az egyre jobb tapadásmentesség, ezt redukálhatjuk minimálisra
  • minden használat után, kis olajjal gondosan töröljük el egy papírtörlővel a vas serpenyőnket ha nincs benne szennyeződés
  • amennyiben szennyeződés van benne, legjobb száraz állapotban spatulánkkal felkaparni (könnyedén el fog válni), vagy langyos, vegyszermentes vízzel mossuk el, töröljük azonnal szárazra, és egy kis olajat belecsepegtetve, papírtörlővel töröljük ki, úgy tegyük el
  • pl. egy sajtos étel pirítása után lesznek odasült sajt darabok, ilyenkor még forró állapotban egy dl. vizet öntsünk a serpenyőbe, ami egy pillanat alatt felforr, és magától felhozza a leragadt szennyeződét, amit kiöntünk, és a forró serpenyő magától száraz lesz azonnal, olaj-törlés-kész
  • használhatunk a főzés során kést, fém eszközt, már nem kell félni, hogy serpenyőnk megsérül, és újat kell venni
  • főzésre ne használjuk, fedő alatti párolásra sem, ha mégis, rövid ideig ajánljuk
  • az ételt ne tároljuk a serpenyőben, elkészülte után vegyük ki belőle, mert az egyedi vas íz érezhető lesz

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást, élményteli sütés-főzést kívánunk!

vasserpenyo.hu

L1180553

vas serpenyős vajas krumpli

 

Kínálatunkból

Még több serpenyő érdekel

Blog

Olvassa blog bejegyzéseinket, ahol igyekszünk friss hírekkel, praktikákkal tájékoztatni érdeklődőinket a vasserpenyőkkel, használatukkal kapcsolatos dolgokról...
de Buyer vas, réz, alu serpenyők, edények